In Gerhagen-Tessenderlo staat een panoramische toren op ‘de zandberg’, een oude landduin.

Reeds in de jaren 1930 begon de Vlaamse Toeristenbond (VTB) om houten uitkijktorens op heuvels te plaatsen. De eerste in de Kempen kwam in Bergom-Herselt. Een buurtbewoner beheerde de toegang waarvoor een kleine prijjs diende betaald te worden.

In 1969 bekostigde Jozef Van Overstraeten, nationaal voorzitter van  de VTB een nieuwe toren in Tessenderlo, nu in beton. De aanleiding was het tienjarig bestaan van de plaatselijke VTB-afdeling. De kostprijs bedroeg 100.000 frank. De inhuldiging gebeurde op 31 augustus 1969. nadien werd hij gratis overgedragen aan de gemeente Tessenderlo.

HOOG (m)

19

TREDEN

100
The sky is the limit!

Meer en meer was nadien sprake over ‘de VVV-toren van de zandberg’. Hij gaf een panoramisch zicht op de zee van groen in Gerhagen en doorprikt het vooroordeel dat Tessenderlo alleen maar ‘grijs van de industrie’ is. In 1999 werd hij gesloopt wegens betonrot. Toen werd een nieuw metalen exemplaar opgericht dat hoger is dan de vorige: 18.75 meter en 100 treden. De VVV-Tessenderlo bekostigde deze tweede toren en stond nadien het bouwwerk gratis af aan het gemeentebestuur van Tessenderlo die nu eigenaar is.

Op 11 april 2014 werd een verrekijker op de toren geplaatst. Het betekent een meerwaarde voor de bezoekers in Gerhagen maar ook het hele Merodegebied kan nu in ‘één oogopslag’ bekeken worden: Engsbergen-Gerhagen-Schoot binnen Tessenderlo en de buurgemeenten Scherpenheuvel-Averbode-Herselt-Westerlo-Laakdal.

De kijker kan later gekoppeld worden aan een webcam.

Coördinaten

Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo

Bezienswaardigheden

-VVV-toren: 18,75 meter hoog, gebouwd in metaal op ‘de zandberg’, prachtig panorama.

​-Bosmuseum: beheerd door Werkgroep Ecologie Tessenderlo: http://wet.gerhagen.be

-Gerhagenvijver: gemeentelijke visvijver. Tel 013 66 76 29.

​-Jagershuis: jeugdbivak. Tel 013 31 34 86

-Fluisterpad en stiltepad.

Parking & horeca

De gezellige terrasjes van tien horecazaken in Gerhagen lachen u reeds van ver toe.

Iedereen welkom!