Tessenderlo in de provincie Limburg heeft een oppervlakte van 5.139 hectaren. Geografisch behoort Tessenderlo tot de Kempen, alhoewel de samenstelling van de bodem (zand en weinig leem) en een glooiend landschap op de nabijheid van het Hageland wijzen. Eeuwenlang vormde de grensgemeente Tessenderlo, behorend tot het prinsbisdom Luik een wig in de Zuidelijke Nederlanden en het hertogdom Brabant.  Het was en is ‘de Limburgse Neus’

NATUUR (ha)

945

BOS (ha)

600

WANDELEN (km)

2

WANDELEN (km)

10
Eerste stiltegebied van Vlaanderen!

Tessenderlo is een erkend groen vakantieoord en heeft dat vooral te danken aan natuurgebied Gerhagen. Dit immense natuurgebied , 945 ha. groot, waarvan meer dan 600 ha. bos, is het wandelparadijs van Tessenderlo. Sinds honderd jaar beheersen de dennenbossen het landschap. De kern is gesitueerd aan de zandberg met de panoramische VVV-toren en het bosmuseum. Hier vertrekken de wandelingen en passeren de belangrijkste fiets- en autoroutes van de streek.

Gerhagen is het eerste officiële stiltegebied van Vlaanderen

Natuurgebied met actieve recreatie!

Voordien was het heide en ven zoals het reservaat ‘Pinnekensweier’, een natuurlijk biotoop nog toont. Dit broedgebied voor moeras- en watervogels is in de lente en de zomer slechts toegankelijk onder leiding van natuurgidsen. In het overige deel heeft de wandelaar vrij toegang. Hij kan één van de vier uitgestippelde en twee vrije wandelpaden volgen met afstanden van 2 tot 10 km, naargelang de spieren geoefend zijn. Die paden komen langs de andere troeven die het gebied rijk is: de fitometer, de visvijver, het Jagershuis, de galgenberg, annex duivelskuil.Vanaf de jaren 1960 kwam er een steeds groeiende recreatieve belangstelling en werd geleidelijk, vooral onder impuls van de plaatselijke VVV, een infrastructuur uitgebouwd aan ‘de zandberg’, een landduin die het hart van het gebied vormt. Gerhagen is een natuurgebied voor actieve recreatie, waar de wandelaar, fietser of zachte recreant van harte welkom is.